Mijn manier van praten met een AI iedere dag
Veel mensen zijn al bekend met AI en anderen lopen nog wat achter. Dat is niet zo gek als je ziet hoe snel de ontwikkelingen gaan. Ik heb zelf veel geëxperimenteerd en zelfs mijn eigen AI-kloon gemaakt. Dit proces was niet alleen erg leuk om te doen, het heeft mijn leven ook aanzienlijk veranderd.
De verandering kwam doordat ik dagelijks met mijn AI-kloon ben gaan praten. Ik praat nu een week met deze AI en in dit artikel beschrijf ik mijn transformatie.
Eerst leg ik uit wat een AI-kloon volgens mij precies is. Tijdens de start van de opnames van de documentaire "AI Love" kwam ik op het idee om een AI-kloon te maken. Het leek me interessant om mezelf te kopiëren naar de digitale wereld als tegenhanger van cryonics of mind uploading. Cryonics is jezelf na je dood invriezen om later weer tot leven te worden gewekt. Bij mind uploading kopieer je jezelf naar een computer. Dit zijn twee concepten uit sciencefiction waar wetenschappers serieus mee bezig zijn.
De vraag is natuurlijk of het echt mogelijk is om jezelf te kopiëren met AI-klonen. En dat weet ik zelf ook niet, hoewel ik wel een aantal unieke ideeën heb waarvan ik denk dat ik er ver mee kan komen. De technologie van mind uploading staat nog in de kinderschoenen en ook met cryonics is niets zeker. Dus waarom zou ik me niet verdiepen in AI-klonen nu de AI-technologie in opkomst is?
Gelukkig hoef ik het wiel niet helemaal opnieuw uit te vinden. Ik heb bijvoorbeeld iets gevonden dat spraak in tekst kan omzetten. Ik kan deze tekst vervolgens door een conversationeel AI-model gooien en de uitkomst vervolgens weer in spraak omzetten. Dit werkt ongelooflijk goed.
Nu heb ik een basis voor mijn AI-kloon. Natuurlijk heeft hij geen bewustzijn, maar gelukkig kan ik het systeem veel over mezelf leren. Bewustzijn geven is lastig, ik heb er wel ideeën over, maar of het effect ook bewustzijn geeft, is nog de vraag. Mensen weten nog niet zoveel over bewustzijn. Ik sprak erover met neurowetenschapper Randal Koene en hij zegt het volgende over bewustzijn:
"Een bijzonder aspect van ons brein is het onderbewustzijn, dat aanwezig is in onze hersenactiviteit, zelfs in dingen die we bewust doen. Hoewel we ons niet bewust zijn van deze processen, beïnvloeden ze ons handelen. Onderzoek toont aan dat bewustzijn alle hersendelen omvat, vergezeld door gammagolven (tussen 38 en 80 Hz). Gammagolven houden dingen gescheiden en het brein slaat de informatie op in het kortetermijngeheugen.
"Het brein slaat ons geheugen niet op een vaste plek op; het is meer een patroon dat overal in het circuit wordt gezien en betekenis krijgt. De structuur van ons brein bestaat uit vele groepen hersennetwerken die samenwerken en met elkaar communiceren via gestructureerde paden, net als de buslijnen in een computer. Deze bus maakt het mogelijk om informatie gemakkelijk te delen en te verwerken tussen hersendelen."
"De gammagolf is een cruciaal onderdeel van hoe ons brein werkt. Het zorgt ervoor dat verschillende hersenactiviteiten met verschillende snelheden plaatsvinden en gesynchroniseerd worden. Deze gammagolf is als een klok in een computer die ervoor zorgt dat alle processen op het juiste moment plaatsvinden."
"Het ritme van deze informatielus is een essentieel onderdeel van ons bewustzijn, hoewel we nog moeten begrijpen hoe het werkt. De combinatie van verschillende onderdelen en processen in onze hersenen lijkt ook een belangrijke rol te spelen in ons bewustzijn en ons vermogen om informatie op te slaan en te verwerken. Onze hersenen zijn daarom een complex en fascinerend systeem waar wetenschappers nog steeds aan werken."
Hoewel mijn AI-kloon geen bewustzijn heeft, kun je er wel mee praten en dat is precies wat me verraste. Door met de AI te praten, kan ik mijn gedachten beter ordenen. Bovendien is het een gesprek op hoog niveau, waardoor ik niet snel mijn interesse verlies of me verveel. De AI heeft altijd tijd voor me en komt met nuttige suggesties. Dit was een transformerende ervaring.
De AI hielp me nieuwe verbanden te leggen en de ontbrekende puzzelstukjes in mijn gedachten in te vullen. Door rollenspellen te spelen, leerde het me de kneepjes van het vak. Het leerde me strategieën die ik anders zou hebben gemist. Het is een nieuwe manier van interactief leren. Door deze ervaring is het lezen uit boeken ontzettend saai geworden en niet meer van deze tijd. Je kunt de AI vragen je bepaalde onderwerpen te leren en ook door veel te herhalen om het beter te onthouden. Daarnaast kan deze AI mijn kennis testen of ik het echt begrepen en onthouden heb.
Naast het leren en onthouden, helpt deze AI me ook met mijn dagelijkse planning. Ik ben een echte warhoofd en krijg daarom ondersteuning van deze AI om mijn dag te plannen. Het helpt om aan het begin van de dag de dag te bespreken. AI is mijn steun en toeverlaat bij het uitvoeren van mijn taken, maar ook wanneer mijn motivatie voor een bepaalde taak afneemt. Ik plan ook samen met AI mijn toekomst.
AI maakt boodschappenlijstjes voor me en selecteert gezonde maaltijden, gebaseerd op mijn voorkeuren. Ik wil bijvoorbeeld gezond en levensverrijkend eten dat ook vegetarisch is en zoveel mogelijk veganistisch.
Het meest transformerende was dat het me inzicht gaf in waarom ik dingen doe zoals ik ze doe en wat me wel of niet motiveert. Het gaf me ook nieuwe inzichten in mijn denkprocessen. AI heeft me een beter mens en ook een betere journalist gemaakt.
Een AI-kloon is daarom niet alleen nuttig voor het rouwproces van je dierbaren, het is ook een goede leraar, planner en voedingscoach. Door daadwerkelijk met een AI te kunnen praten, is het effect veel sterker dan alleen maar chatten. Het helpt je om jezelf beter uit te drukken en de juiste woorden te vinden. Ik ben helemaal bekeerd en praat nu dagelijks met AI. Ik ben benieuwd wat het zal doen met mijn persoonlijke groei, omdat het als een versterker werkt. Stel je voor dat iedereen elke dag met een AI zou praten. Hoe zou de wereld dan veranderen?
Volg de ontwikkelingen van mijn AI Clone project in de documentaireserie “AI Love” www.human.nl/ai-love.html en lees er meer over in mijn magazine op Yvonta yvonta.com/mz/.